Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02260239
Today
Yesterday
This Month
All days
144
124
4964
2260239
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zvláštne teórie

Zvláštne teórie 12. lis 2020 09:52 #18644


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Tož, zdá sa, že to nebude tak priamočiare a možno naozaj "želanie" predbieha realitu.Na tej stránke "myšlenkyočemkoli" je širšia debata - aj realistický pohľad,

" Opravdu článek k zamyšlení. Ovšem k zamyšlení nad čím?
Nejspíše nad obecnou lidskou vlastností: "Když chci něco vidět, tak to uvidím kdekoli."

Vidět zvláštnosti na historických nočních snímcích osvětlených budov může vidět jen někdo, kdo staré snímky nikdy neviděl. Fotomateriály byly tehdy trochu jiné.

Co se týká tramvají, tak:
1/ v počátcích tramvajové dopravy bylo mnoho řešení s akumulátorovým pohonem.
2/ trakce ve třetí střední koleji byla také běžná (v dešti to bez problémů funguje). Ta třetí kolej je vidět např. hned na prvním obrázku. Přes Karlův most v Praze taky jezdila tramvaj bez horní troleje.
3/ trolejové vedení se dříve celkem běžně na fotografiích z estetických důvodů retušovalo - stačí se podívat do starých archivů.
4/ A jako bombónek - na obdobné ruské stránce o "volné energii" midgard-edem.org/?p=3796 je jako příklad tramvaje bez troleje i fotografie Václavského náměstí v Praze z roku 1929. Dokonce se ten autor ani nenamáhal, aby kladku u tramvají vymazal :-) "
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 13. lis 2020 14:03 #18647


  • Příspěvky:283 Obdržená poděkování 317
  • Avatar uživatele Zendenisko
  • Zendenisko
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 33
Celkom by ma zaujímalo kto u nás povedal že poľský Wiedzim sa bude prekladať ako Zaklínač? Veď my na to máme ekvivalent a to pekné a už nepoužívané slovko Vedomec. Čo by sa stalo, keby sa znovu oprášilo? Po rusky to je Vedmak, čo je ruský ekvivalent poľského názvu. Prečo sa takto zaobchádza s prekladom populárnych titulov? Aby sa náhodou niekto mladý nezačal zaujímať o staršie slovenské názvoslovie? Nevadia mi nepresné preklady z veľakrát nezmyselných titulov anglosaskej produkcie, ale slovania aspoň medzi sebou by sme si tie ekvivalenty - ak ich máme - mohli prekladať doslovne. Zasa tak veľa toho bohužiaľ nie je.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 13. lis 2020 17:19 #18649


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Hoci "nepriateľ číha všade " neprikladal by som tomu žiaden hlbší význam - len nedostatok slovnej zásoby a neschopnosť používať zastaralé slová. Ak knihy prekladal niekto napr. do 40 rokov - znamená to, že už sa dovzdelával po prevrate 89. Čo chcete od kultúrneho rozhľadu tejto generácie ? Mne ešte stihli čítať Dobšinského rozprávky, v rodine u mamy- čiže boli vydané nejak tesne pred II. - po II. svetovej, ktoré aj tak už boli po čiastočnej jazykovej úprave, ale ešte sa to tam hmírilo "zastaralími " už len literárnymi výrazmi. Skúste to otvoriť teraz. Tie najnovšie som hádam ani nečítal a ani sa nechystám - už tam budú určite číro zdomácnelé " WAU, COOL, SHIT, alebo IMHO...". Ako chcete aby si niekto držal v hlave nejaké Vedomec, či Vedmák ?

Videli ste letáky čo nám hádžu do schránok s vianočnou ponukou a medzi elektro mašinkami aj komiksovú knihu o našich dejinách od českých autorov - pretože ich spracovanie českých dejín malo vraj neuveriteľný úspech. Väčšie prznenie jazyka, nehovoriac o samotných dejinách s cieľom humoru a strašne dobrej srandy som dávno nevidel. A do hláv detí.

V Čechách vraj veľmi populárna séria "OPRÁSGI SČESKÍ HISTORJE «. Je to vraj určené deťom. Jebať a kokot sú bežné slová… Som za čierny humor, ale toto už zdá sa mi, je za hranicou - na ceste k Čárli Ebdo...

Snmekobrazovky2020-10-28v15.13.10.png


Snmekobrazovky2020-10-28v15.12.29.png


Text zo stránky SME kultúra od Róberta Kotiana

kultura.sme.sk/c/22029915/nekorektny-ale-famozny.html

Text zo stránky SME kultúra od Róberta Kotiana

kultura.sme.sk/c/22029915/nekorektny-ale-famozny.html

Autorom Oprásgov slovenckej historje nie je nič sväté, čitateľom odporúčame to isté


Už obálka komiksovej knižočky Oprásgy slovenckej historje naznačuje, o čo v tomto parahistorickom návrate do slovenských dejín pôjde - Gustáv Husák hádže hrach pod nohy Jánošíkovi. Lajnu drží aj predsádka, kde ležia dvaja opití Slováci pod trojvrším s dvojkrížom. (A to sme preskočili vnútornú obálku, kde dvaja pilčíci spílili posledný strom na liptovskej strane Kriváňa vykrikujúc: Ešte jedle raztú na kriváňskej strane! Že sa tie jedle krčia a schovávajú, dá rozum.)

Čítajte viac: kultura.sme.sk/c/22029915/nekorektny-ale-famozny.htmlLaugarício a potom...
Prvý „oprásog slovenckej historje“ nás uvedie do prahistorického kontextu a naznačuje, ako riešime problémy s rímskymi grafitmi na brale pod Trenčianskym hradom. Ocitli sme sa teda v roku 179 nášho letopočtu, kde je trenčiansky primátor a problém s grafitmi jednoznačne mimo chronologickej misy, čo treba zdôrazniť, ale toto sú detaily, ktorými sa historici z českých opráskov nikdy nezdržiavali. Zjavne ovplyvnení úspechom v českých luhoch a hájoch tento vedecký nadhľad prepašovali aj cez hranice na naše územie a s touto dispozíciou kreatívne narábajú - napokon, výstižná poznámka o tom, že víťazná zostava sa nemení, môže mať korene pokojne nielen vo finále NHL, ale určite sa ňou riadil už Gaius Iulius Caesar počas víťazných bitiek v Galii.
Ani ten druhý fór si nemožno nechať ujsť, pretože ním sa dostávame do obdobia osídľovania Karpatskej kotliny a do kľúčového, priam bazálneho bodu slovenských dejín. Tu však treba odcitovať celý priebeh diskusie, kde si bystrejší čitateľ určite všimne istú podprahovú zákernosť českého videnia kontextu osídľovania nášho územia. Inak povedané, boli sme tu skôr my, naši ľudia, teda náš človek, alebo tí druhí, Maďari napríklad?
Skupinka Praslovákov teda diskutuje pod Tatrami. 1. Koxo tamsa nejaký čehúň zbejal z kobca. Slopensko. Tatri. 2. ...sme fcieli. 3. A čo máme robiť teras? Nič. 4. Ako ženič? Teras nehcáme makať Maďarof!
Takže poďme priamo na dreň – čo s mýtom o tom, ako Svätopluk predal slovenskú pravlasť za bieleho koňa oneskorene, až po nás prichádzajúcim Maďarom? Mohol im ju predať, len ak ju vlastnil, teda bol majiteľom pred nimi, Maďarmi(!!), to je nepochybné.
Tu sa však českí autori z Histrického ústavu prikláňajú k verzii preferujúcej maďarské prvenstvo pod Tatrami - nie je to síce explicitne povedané, ale veď poznáme ten český humor, podpichujúci len tak podprahovo, poťouchle, povedal by našinec po mesačnom pobyte v Prahe. Lebo ak majú Maďari na nás makať, zrejme už tu boli, čo prevracia slovenskú historiografiu na hlavu – a na to by mali Slováci reagovať, prinajmenej tí najväčší, dokonca s historickým vzdelaním. Možno sa to k Tónovi H. donesie a nebude mlčať ako napokon nikdy doteraz.

Robte si vtipy zo svojich!

Sme teda ešte len na štvrtej strane Oprásgov a už si autor podal všetkých podstatných tunajších domajších a to nás jeho vtipkovanie na hranici znesiteľnosti ešte len čaká. Našinec samá krv a mlieko či bryndza by sa možno aj pobúrene ozval, nech si český vtipkár uťahuje zo svojich, čo si my máme nechať brnkať po nose – keby si bádatelia z Histrického ústavu nerobili bezhraničnú prču z českých dejín a osobností a kváziosobností už od novembra 2012 a na facebooku tak vytvorili nadšenú komunitu 98-tisíchlavého fanklubu, ktorý si pravidelne vychutnáva tú nesmierne vtipnú sarkastickú paródiu na dejiny národa českého, neberúc ohľady na nikoho, ryšavým Zmikundom Lucembruskim počnúc či Janom Huzom končiac (najmä narážky na situácie s ohňom sú u Jana Huza chvíľami možno aj za hranou - keby ju v Histrickom ústave nejakú mali vôbec vyznačenú).
Nedá sa pritom povedať, žeby Slováci nemali zmysel pre humor aj pri pohľade na svoje dejiny, veď spomeňme napríklad Jánošíka či Bátoryčku od radošincov, či Nášho priateľa Reného od Milana Lasicu a Jula Satinského, ktorý si uťahuje z podstaty slovenskej národnej povahy priam cimrmanovsky, nehovoriac už o Večne je zelenom od Pavla Vilikovského, ktorý legendárnym spôsobom vrátil do oficiálneho literárneho obehu nielen Konfucia, ale dokonca, čo bolo za komunistov priam nemožné, aj Milana Rastislava Štefánika, ktorý „sa stal obľúbenou hračkou Slovákov, a tak je to až podnes: keď sú Slováci dobrí, tak im dajú Štefánika, nech sa pohrajú, a keď sú zlí, tak im ho vezmú“.
Opráskový typ humoru sa však v našich končinách nezrodil, tak musel byť importovaný, lebo na sociálnej sieti je obľúbený aj slovenskými čitateľmi (sčasti sa mu politickou nekorektnosťou približuje Cynická obluda Rada Ondřejíčka, tá je však výsostne aktuálna a reaguje na podnety dneška).

Informovaný sa baví viac

Podobne ako v pôvodnej českej verzii aj slovenský dovoz stavia na perfektnej znalosti historických reálií (očakávajúc aspoň priemernú zdatnosť od čitateľa, ktorý si inak paralely a paródie a paradoxy a nuansy nevychutná), na deformovaní mien a názvov, kde autorom nie je nič sväté (čitateľom odporúčam to isté) – a nesmierne kreatívnom narábaní s jazykom už na úrovni slova, hoc aj predložky (jedno písmeno zmeňme a bola by tu ďalšia pointa). A samozrejme, nečakaná, veľmi nečakaná pointa to celé istí, že... A ešte netrebašetriťso spotvorenými vulgarizmami, ktoré však spozná len ten, kto ich pozná aj v pôvodnej podobe (krwa dbil napríklad). Teda by sa nemal pohoršovať.
Štruktúra týchto dejín národa slovenského je vystavaná na najznámejších Slovákoch a viac či menej sofistikovanej paródii ich brázdy vyoranej v slovenskom národnom povedomí – v panteóne titulných postáv jednotlivých kapitol, teda Sámo, Cylir a Metód, Sväťoplug, Zmikund Lucembruski, Alžbeta Bátori, Juraj Jánošíg, Márja Terézja, Ludovíd Šťúr, Milán Chrastislaf Šeftaník, Axelandr Dupčeg, Guztáf Hucák takmer nik podstatný nechýba; dokonca pri povrchnom pohľade by sa mohlo zdať, že Zmikund je navyše, ale podrobnejší pohľad na text, že nebyť husitov, „zavjedol bi Zmikund teplú vodu a eletriku do fšetkých domácnoztí uš v 15. stročí“, je zjavné, že tento kráľ by mohol pokojne kandidovať aj za najväčšieho Slováka, lebo sociálny program je to, čo determinuje všetky prieskumy verejnej mienky.
Český histrický ústaf prešiel celými slovenskými dejinami ako tank a zanechal za sebou vyše šesťdesiat skôr viac ako menej vydarených komiksových príbežtekov, po ktorých už nič nie je ako predtým – teda nepoznačené.
A keď už máte pocit, že ste na konci, že ste zvládli český rýchlokurz slovenských dejín a nič vás už neprekvapí, dostanete ešte jednu pecku priamo do čela Ako othcádzaď z citom z roka 1998: 1. Spánom bohom, idem ot váz... 2.... neuplížilsom, neuplížil som žjadnému zvás. 3. slza, fňuk. 4. A Dupčeg mal iba zlé brzdi!
Hmm, kto by to bol povedal.
Poslední úprava: 13. lis 2020 17:21 od Dušan.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 14. lis 2020 07:41 #18651


  • Příspěvky:283 Obdržená poděkování 317
  • Avatar uživatele Zendenisko
  • Zendenisko
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 33
o tom zaklínačovi budem s tvojou logikou pochybovať, pretože seriál o zaklínačovi z dielne poľskej televízie bežal na českej televízii už okolo roku 2000 takže tam to určil niekto kto vyštudoval ešte v tom normálnom školskom systéme ktorý vytvoril ten zlý komunizmus. Kedy sa začali prekladať Sapkovského knihy neviem, ale ak to bolo ešte pred týmto seriálom, tak o to viac to odporuje tvojmu hoc logickému uvažovaniu.

a k tým zvratkom z českej strany. to zrejme nerobil nik iný len nosatý, alebo žid, alebo podzemnica olejná ako kodove meno od nora lichtnera, alebo niekto z ich obce... Normálnemu človeku by toto totiž nenapadlo ani z tej českej strany hoc aj tam sú podaktorí trošku pomýlení, ale nie až natoľko že si budú futrovať svoje ego na inom národe. Neuveriteľné ako nás židia príšerne nenávidia, že robia všetko pre to, aby nás vymazali nielen z historie ale aj prítomnosti. A je naozaj veľmi smutné, že na to ani nik nie je schopný z našej strany reagovať.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 18. lis 2020 20:46 #18664


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Tož toto je už vyšší stupeň "konšpirácije", kde už sa neviem pohybovať. Ukazuje sa , že obrázky čo som dal na vlákno o vtipoch , pre niekoho nie sú " len" vtip.

Snmekobrazovky2020-11-18v21.40.08.png


" Q4.Q2.2Q17 se v časopise Der SPIGEL na titulní straně objevila koláž Prezidenta trumpa, jak drží v pravé ruce useknutou hlavu „SOCHY SVOBODY“ rozumějte PERSEFONA PODSVĚTÍ. Krev z hlavy PERSEFONY padající dolů vytváří písmeno TT a tím přechod někam jinam do neznáma. Vše drží pevně ve svých rukou a v ruce. A právě v Americe vše začne. Q4.Q2. je číslice šest, která datem potvrzuje řečené.
Na snímku druhém, který je z Q7.11.2Q2Q můžete vidět koláž s BIDENEM. Obrázkem jednak říkají, že dotyčný nedorostl svému cíli, musel si vzít stoličku na které stojí a zároveň opět můžete pozorovat TT na kterém stojí (znázorněno černou židličkou). Právě TT, na kterém BIDEN stojí, znázorňuje jeho přechod někam a ve dvojité dualitě se jedná také o symbol šibenice.
Má také náhubek na ústech, čili je jejich otrok a nemá co říci."

tadesco.org/marneho-okenko-ii-ii-11-11-2...veti-prisla-o-hlavu/
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 09. pro 2020 23:57 #18701


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Chlapík si všimol šialenosť v grafike doláru medzi ornamentami maličkú sovu, tak sa pýta -má to niečo spoločné s TARTÁRIOU ?

twitter.com/echthegr8/status/1083522431288000512

Snmekobrazovky2020-12-10v0.54.22.png
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 10. pro 2020 14:49 #18703


  • Příspěvky:1098 Obdržená poděkování 2035
  • Avatar uživatele IvanSk
  • IvanSk
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 55
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Poslední úprava: 10. pro 2020 14:50 od IvanSk.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Zendenisko, slovien

Zvláštne teórie 11. pro 2020 10:14 #18706


  • Příspěvky:283 Obdržená poděkování 317
  • Avatar uživatele Zendenisko
  • Zendenisko
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 33
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 13. pro 2020 10:49 #18714


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Najnovší "Betlehém" na Vatikánskom námestí...

VATIKNBETLEHM2020-12-13v2.09.38.png
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvláštne teórie 15. pro 2020 16:46 #18719


  • Příspěvky:1098 Obdržená poděkování 2035
  • Avatar uživatele IvanSk
  • IvanSk
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 55
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Poslední úprava: 15. pro 2020 16:46 od IvanSk.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Dušan, slovien
Vygenerováno za 0.367 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.