Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02260314
Today
Yesterday
This Month
All days
219
124
5039
2260314
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: História našich predkov

História Slovenov 26. čec 2015 22:20 #10699


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Svedectvo zo života našich predkov.
www.biosferaklub.info/v-starovekom-rusku...eze-vobec-nepoznali/

z diela:
Herbordi Dialogue de Ottone episcopo Bambergensi, Bibhotheca rerum Germanicarum, ed Ph Jaffe, t 5, Berlin, 1869, s 788, 777 – 779, 812, 768. 765-766,
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ

História Slovenov 28. čec 2015 13:07 #10718


  • Příspěvky:1098 Obdržená poděkování 2035
  • Avatar uživatele IvanSk
  • IvanSk
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 55
Ten článok popiera zistenia Klyosova.
R1b podkupina je nejrozšírenejšou haploskupinou v západnej Európe. V Írsku, na škótskej vysočine, na atlantickom pobreží Francúzska, v Baskicku a v Katalánsku dosahuje jej výskyt až 80 %. Jej nositelia prišli do Európy podľa všetkého z juhu zo severnej Mezopotámie, ako neolitickí roľníci a chovatelia dobytka, asi pred 10 500 rokmi. Táto haploskupina se označuje aj ako kelto-románska.

Klyosov tvrdí že R1a prišla do európy pred R1b, cca 10 000 rokov dozadu vstúpila na Balkán. Odtiaľ sa rozšírila do západnej a strednej európy. Podľa neho R1B prišla do európy niekedy pred 6000 rokmi to znamená neskôr. Článok tvrdí že R1a vpadla do európy, zle načrtáva migračné trasy a tvrdí že R1A má čo dočinenia s domestifikáciou koňa = propaguje kurganskú teóriu- R1A vykresľuje ako kočovníkov. To je teória europédie. Geneticky ale nesedí. R1A má opačné migračné trasy ako tvrdí kurganská teória R1a migrovala v tom čase presne naopak zo západu na východ. Takže nieje možné aby R1A boli kočovníci, práve naopak R1B v tom čase migrovali z východu na západ. A neprišli z mezopotámie ale migrovali severnou cestou cez východnú európu na západ. žiadne genetické dôkazy o prítomnosti R1b v európe pred viac ako 6000 rokmi neexistujú tých 10 500 rokov je ničím nepodložený nezmysel a zbožné prianie. Ostatné haplogrupy a ich migračné trasy niesú dobre preskúmané a teda je zvláštne robiť o nich takéto závery. Zrejme žili v európe pred príchodom R1A ale veľa sa o nich nevie. Čo sa ale vie a síce že po príchode R1b boli všetky tieto staré haplogrupy včítane R1A zlikvidované vytlačené zo strednej a západnej európy na východ, vtedy sa až R1A dostali na územie ruska a ukrjainy a odtiaľ do indie kde ich nazvali árijcami. R+A sa týmto exodom na východ zachránila inak yb bola prakticky skoro vyhubená ako ostatné a potom pred cca 3000 rokmi opätovne migrovali z ruska a ukrajiny príslušnici R1A do strednej európy odkiaľ boli asi koli R1b vyhnaní a exterminovaní.

Klyosov sa snaží dokázať že kurganská teória platí na arbínov a nie árijcov pretože arbíni dľa genetiky jediní migrovali tým smerom z východu na západ, to oni zrejme domestifikovali koňa a boli ázijskími stepnými turkickými kočovníkmi.
Poslední úprava: 30. čec 2015 10:29 od IvanSk.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ramiannka, Dušan, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, slovien

História Slovenov 20. srp 2015 13:55 #10934


  • Příspěvky:52 Obdržená poděkování 144
  • Avatar uživatele S.VenGors
  • S.VenGors
  • Pokročilý
  • OFFLINE
  • Karma: 21
Zaujimava mapka: Kostoly Slovenska: mapa, fotky a vyhľadávanie

dennikn.sk/160769/kostoly-slovenska-mapa-fotky/

Pekne vidiet, ze Rimokatolicke kostoly su masivne budovane az po 12. storoci. Podla oficialnej chronologie RKC vsak prenikla na nase uzemie uz za cias Svatopluka. Co robili cca. 4 storocia? "Kladli" nasim predkom na luke?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv, Atamann

História Slovenov 23. srp 2015 21:11 #10955


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Veeľmi zaujímavý článok z KRAMOLY (pripomínam K- RA- MODLIŤ / o svedectve PERLY.
"Kotúľajúca sa perla- svedok nedávnej kataklizmy ".

www.kramola.info/vesti/neobyknovennoe/sk...nedavnego-kataklizma

Týka sa to myslím aj Slovenska. Aj u nás , aj v Čechách vraj ešte v 17 st. bol raj perlorodiek. Z textu som sa dozvedel (podobne ako na tému jediného pôvodného chleba - z AMARANTU , alebo JEDINÉHO pôvodne čaju- ruského -IVAN ČAJU. ..) , že jedinými perlami staroveku , až do 19 storočia boli sladkovodné perly-a samozrejme- hlavne zo SIBÍRY.

Perlorodky však šli od 16 storočia "dolu vodou" a už v 18 st. ich bolo extrémne málo.Preto mimochodom , už RIMANIA vyrábali umelé perly zo skla a kvapky parafínu v ňom…
Na územie za Uralom však naozaj nemožno pripísať oficiálnu teóriu o ekologickom znečistení ,alebo aj prehnanom ničení perlorodiek. Boli proste vo všetkých riečkach , a všade - na miliardy.

Článok sa opiera o presvedčenie /zhodne s Fomenkovcami a inými /, že museli púrebehnúť v prírode veľké katastrofy meniace prírodu celej zemegule.

Zároveň usvedčuje histerikov z ďaľšieho vedomého klamstva o datovaní. PERLY SÚ ŽIVOČÍŠNEHO PÔVODU A AK NIE SÚ V REŽIME MIMORIADNEHO OŠETRENIA - NEPREŽIJÚ 100 - 150 ROKOV !!!

Pritom múzeá sú plné "pravých" častí odevu a kráľovských korún posiatych perlami z 10 storočia či aj staršie…


V článku je v súvislosti zo zmenami na zemi spomenuté pre mňa neznáme staré slovo MIROKOLICA.Je to výraz pre atmosféru. Teda OBKOLESÚJCA SVET. V tejto súvislosti vysvetľujú relatívne nedávne - iné zloženie atmosféry a aj jej nižšie položenie- hustotu a existenciu inej fauny a flóry (dinosaury súčasníkmi ľudí, mamuty..) a perly sú len kamienok v ohnivku.
Poslední úprava: 23. srp 2015 22:09 od Dušan.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ramiannka, Metod J. Sláv

Sklo Keltov 23. srp 2015 21:36 #10957


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Sklo alebo taktiež keltské sklo. Sklovité hrudky sa nachádzajú v blízkosti vykopávok „keltských sídel“.
Rozmery majú rôzne – od 1-2 cm až do 20 cm. Najbežnejšie sú kúsky o priemere 5 cm. S najväčšou pravdepodobnosťou nejde o sklo ako také ale o odpad z keltských vysokých pecí. Naši predkovia boli majstri kováči a keď pudlovali / čistili / železo, sklovité hrudky boli minerálnou prímesou, ktorú pri tavbe kovu odstránili a tak získali čistý kov. Hrudky keltského skla majú farbu od svetlo zelenej až po tmavo čiernu. Niekedy sú veľmi pórovité a v póroch sú malé zbytky zuhoľnateného dreva.

Zdroj: Z. Knápek – Kniha pro každého Kelta, rok 1999, Olomouc
(informácia pochádza zo starej knihy od prof. Emanuela Šimeka – Velká Germánie Klaudia Ptolemaia, Šimek mal „titul“ – „Otec českých a moravských Keltov“)

k príspevku:
www.ramiannka.jecool.net/index.php?optio...t=40&Itemid=114#8637
Poslední úprava: 23. srp 2015 21:39 od Ramiannka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv, p.hanic

Sme potomkami najstaršej európskej civilizácie 11. led 2016 13:33 #12044


  • Příspěvky:290 Obdržená poděkování 439
  • Avatar uživatele Atamann
  • Atamann
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 32
Rozsiahle územia starého kontinentu obýval od úsvitu dejín najväčší národ Európy, Slovania. Na zdanlivo nekonečných priestoroch Ruskej tabule, Kaukazu až po úpätie Hindúkušu, cez Malú Áziu a ostrovy Egejského mora až po Peloponézsky polostrov, Balkán a sever Apeninského polostrova až po Severné more, od južnej Škandinávie po údolia karpatského masívu a nížiny Strednej Európy, žili kmene hovoriace príbuzným jazykom, dorozumievajúc sa jednotnými znakmi písma s jednotnou mytológiou. S ústupom ľadovcov z vrcholov a údolí najvyšších európskych horstiev začína sa v kolíske Slovanov rodiť impozantná Dunajská civilizácia. Civilizácia s najstaršou gramotnosťou a medenou metalurgiou na svete. Na počiatku histórie vstupuje do európskych dejín ako Vinčanská kultúra. Začala sa rozvíjať na strednom Dunaji a podľa archeologických, antropologických, etymologických, grafématických a genetických výskumov o jej protoslovanskom charaktere nemusíme pochybovať. Množstvo doposiaľ nájdených archeologických artefaktov tejto kultúry poukazuje na rozsiahle územie. Slovanská história sa začala písať 8. tisíc rokov pred Kristom a písomná gramotnosť uzrela svetlo sveta 6.tisíc rokov pred Kristom.

Výskum Vinčanskej kultúry, ako prvej kultúry v poznanej histórii vôbec, umožnil uvažovať o Európe ako o kolíske ľudskej civilizácie. Nespočetné generácie Slovanského národa nesú svoju identitu od svojej kolísky po súčasnosť. Na svojej ceste históriou ovplyvňované klimatickými, demografickými a existenčnými faktormi, migrovali slovanské kmene Európou, ale i do Indie, Malej Ázie na ostrovy Egejského mora a do Afriky. Na svojej ceste zažívali obdobia rozkvetu i poroby. Mnohé kmene cestu históriou neprežili, mnohé boli pohltené silnejším etnikom. Všetci však podliehali formovaniu vplyvom prostredia, klimatických zmien i genetického obohacovania, ale i úpadku, podľa zákonov evolúcie. Sami tiež ovplyvňovali iné neslovanské etniká a zanechávali genetické stopy. Zanechávali však aj stopy etymologické ďaleko od dnešných slovanských území. Prechádzajúc tisícročiami diferencoval sa národ Slovanov na mnoho kmeňov a vývojom rečovej, kultúrnej, zvykovej a mentálnej odlišnosti na dnešné slovanské národy. Často si však niesol v sebe vzájomnú nevraživosť, ktorá mnohokrát v histórii vplyvom politických zrážok prerastala až do vzájomného ničenia. Hoci sa dnes jednotlivé slovanské národy v mnohom líšia, predsa majú spoločnú duchovnú podstatu ukrytú v slovanskej mytológii. Mytológii vychádzajúcej s prírody, uctievania prírodných živlov, rituálnych obradov a sveta mágie a uctievania počiatočnej sily ako tvorcu všetkého. Majú spoločných predkov, ktorí uctievali spoločné slovanské božstvá a mali spoločné dejiny. A nakoniec majú spoločný genetický základ odlišný od iných etník. Sú teda autochtonným európskym etnikom. Tým je spochybnená súčasná teória o príchode Slovanov na svoje územia v piatom storočí nášho letopočtu.

Pravda o histórii Slovanov je dnes ukrytá pod nánosom umelo vytvorených teórii a ideologických špekulácií. Dejiny Slovanov sú rozkradnuté a prisvojené inými etnikami. Nové objavy v historických, archeologických, etymologických, grafématických a genetických vedách sa však posúvajú k bodu, kedy bude treba prehodnotiť dejiny slovanských národov a prepísať ich. U ideologických odporcov to vyvoláva zdesenie a priam hysterické popieranie účasti slovanského etnika na tvorbe európskych dejín. V chorobnej túžbe ovládať Slovanov sa snažia zachovať deformovaný obraz o nich, ako o spoločenstve neschopnom samostatne o sebe rozhodovať. V minulosti sa to dialo otvoreným etnickým útlakom. Dnes podľa scenára neoliberálneho kozmopolitizmu.

Vráťme sa však k histórii. Kmene, ktoré ako prvé, okolo roku 4.500 pred Kristom začali šíriť civilizačné prvky vinčanskej kultúry obývali severnú časť Apeninského polostrova. Tu zanechali etymologické a genetické stopy. Na základe etymologických a grafémických poznatkov vidíme, že výrazným spôsobom ovplyvňovali kultúru južne žijúcich latinských a gréckych kmeňov. Na základe genetických stôp môžeme sledovať potomkov Etruskov až do súčasnosti. Z mladšieho historického obdobia, 3.800 rokov pred Kristom predpokladáme migráciu Chetitov do Malej Ázie, alebo ich asimiláciu slovanským etnikom. Ich reč považuje dešifrovateľ chetitského písma, Bedrich Hrozný za staroslovenčinu a ich prvé, hieroglifické písmo, je totožné zo znakmi z kolísky Slovanov. Mali by sme sa zamyslieť i nad dejinami Sumerov, ktorých pokladáme za objaviteľov písma. Texty ich hlinených tabuliek s mladšími znakmi klinového písma hovoria, že prišli z lesov severu. Znaky ich staršieho hieroglifického písma poukazujú na Slovanskú kultúru. Grafemické stopy slovanskej kultúry nachádzame v minojskej kultúre na Kréte a Cypre, ale i v starej Fenícii. V spomínanom období totiž nastáva náhle ochladenie, čo môže byť príčinou migrácie aj slovanského kmeňa Áriov zo severozápadnéj Európy do Indie. Indickí historici kladú obdobie rozmachu vyspelej harapskej kultúry do obdobia prvej vlny árijskej migrácie. Druhá migračná vlna Árijcov o tisíc rokov neskôr už nachádza Harapskú kultúru bez života. V tomto období zaniká aj Vinčanská kultúra. Jej civilizačné prvky sa však šíria ďalej. Z Karpatskej oblasti sa časti kmeňa Vandalov presúvajú na sever. Genetické stopy, etymologické a grafémické stopy nachádzame v Južnej Škandinávii dodnes.

Uvedené súvislosti kladú otázku, či je udržateľná teória o indoeurópskych národoch. Všetko hovorí o tom, že je to umelá konštrukcia vytvorená na zakrytie Slovanskej histórie. Hypotetické „indoeurópske národy“ boli v podstate nositeľmi slovansko-árijsko-hinduistickej kultúry. Ak indický kmeň Drávitov po príchode do Európy učil Slovanov medennej metalurgii, ako vysvetlíme, že Slovania vyrábali medenné výrobky o dvetisíc rokov skôr. A prečo dnešná históriografia mlčí? Má to svoj účel. Ona totiž pozná len keltské a germánske kmene. Niekto to tak proste určil. Inak vážený nemecký filozof, pán Herder, jednoducho zoradil európske kmene bez akéhokoľvek opodstatnenia a priradil im etnicitu. Na Slovanov potom už veľa nezostalo. Nemohli sme teda tvoriť dejiny, lebo ich tvorili Kelti a Germáni. Je to logické, nie?

Po vzniku Rímskej ríše sa Slovanské kmene ocitli v priamom susedstve, alebo ako rímsky občania ich provincií. Napriek tomu, že rímski historici poznali slovanské kmene, dnešná historiografia je k tomu nevšímavá. Pritom antickí autori, Herodotos a Aristoteles už 500 rokov pred Kristom opisujú oblasť stredného Dunaja… „ktorý preteká krajinou Skýtov“…Stopäťdesiat rokov pred Kristom hovorí Rímsky historik Strabon o Kvádoch a Sarmatoch. V prvom storočí po Kristovi píše Plínius starší o Markomanoch a Moravanoch a …“najbližšie k Panónii žijú Venedi“…Napriek tomu naďalej na školách učíme, že Slovania sem prišli v 5-tom storočí po Kristovi. Asi si naozaj myslíme, že sme múdrejší ako Plínius, ktorý vtedy žil. Byzantský historik Jordan v roku 500 po Kristovi píše…“ Venedi majú množstvo kmeňov a každý má svoje meno, ale všetci sa považujú za Venedov-Slovenov“… Sto rokov pred Jordanom, sa bojové družiny kmeňových zväzov slovanských Vandalov vydávajú na juh a roku 406 spustošia rímsku hranicu na Ríne. Súčasne Vizigóti pustošia Rím. Od zničenia Ríma sa meno Vandal stáva synonymom ničenia až dodnes. Druhá skupina Vandalov vyplieni africké Kartágo. V piatom storočí znovu prekračujú slovanskí jazdci Dunaj a porážajú Byzanskú armádu. Niečo tu nesedí? Áno. Veď pán Herder zaradil Vandalov medzi Germánov. Nikoho nezaujíma, že sú to geneticky Slovania, ich reč bola podobná východoslovenskému nárečiu, sčasti ukrajinčine a bieloruštine a ich písmo má pôvod v kolíske Slovanov. A naďalej hovoríme mladej generácii o Slovanoch prichádzajúcich v polovici predminulého tisícročia do Európy, umazaných z Pripiatských močiarov… Ako by sme mohli rozvrátiť Rím? Tak to je predsa napísané. A aké etnikum tu žilo v neolite a dobe bronzovej? Nuž, pomôžeme si lužickou kultúrou, púchovskou kultúrou a kultúrou ľudí popolnicových polí a nemáme problémy s etnicitou. Poznatky z histórie Slovanov spravidla čerpáme zo stredovekých kroník, ktorých vierohodnosť je sporná.

Úplne nepochopiteľná je situácia pri archeologických nálezoch. Na východe Slovenska, pri Spišskom Štvrtku sa nachádza lokalita Myšia Hôrka. Je tu odkryté praveké sídlisko minojského typu s najstarším murovaným opevnením a kamennými strážnymi vežami v strednej Európe. Pravouhlo usporiadané ulice, uprostred sa nachádza citadela, sídlo vládcov. Vek tohto prastarého osídlenia má 3.500 rokov.

V Holíči, na slovensko-moravskom pomedzí bol objavený rondel, väčší ako jeho mladší brat v Stonehenge. Jeho vek je podľa geologických vrstiev určený na 3.500 rokov p.n.l.. Túto vzácnu archeologickú pamiatku sa podarilo zachrániť doslova z lyžice bágra. Mohutné, až šesť metrov vysoké stély sú husto pokryté kresbami a znakmi. Tieto znaky sú totožné zo znakmi lokality Vinča. Je to praslovanské písmo. Unikátom je historicky prvé zobrazenie slovanského boha Perúna s jeho povestným kladivom.

Neďaleko Kremnice sa nachádza Velestúr. Vrch nazvaný podľa Slovanského boha. Na jeho úpätí sa nachádza nápis vyrytý do kameňa. Ešte i dnes sa nájde dosť „odborníkov“, čo tento nápis spochybňujú. Napriek všetkým špekuláciám sa nedá poprieť, že nápis zo znakov totožných so znakmi vinčanského písma je písaný staroslovanským rúnovým písmom. Nápis je starý 3.500 rokov.

Tri lokality z územia Slovenska rovnakého veku a s rovnakými znakmi písma. Ešte stále nám to nič nehovorí? Ešte stále budeme našu históriu prenechávať iným? Ešte stále budeme v školách učiť, že územie Slovenska v tomto období bol hustý prales, kde žil ľud bez identity zahalený v kožušinách a žijúci v polozemniciach prikrytých čečinou? Kedy sa už konečne zobudíme a začneme s úctou hľadieť na odkaz predkov?

Kráčajúc dejinami Slovanov je potrebné zastaviť sa pri dôležitej udalosti. Približne šesťdesiat rokov od návratu Slovanov z rímskeho a byzantského ťaženia vytvára legendárny zjednotiteľ Slovanov Samo voľný kmeňový zväz. V roku 623 vzniká Samova Ríša. Je to symbolický dátum. Je to prvé nám známe zjednotenie Slovanov. Samo zjednotil kmene s rozdielnymi názvami pod pôvodný historický názov Sloveni. Po roku 833 vládca ríše Slovenov, v dejepise zapísanou ako Veľká Morava, kráľ Svätopluk, zjednocuje takmer všetky známe európske kmene Slovanov do najväčšej Stredoeurópskej ríše. O niečo neskôr sa východné slovanské kmene zjednocujú do štátneho útvaru Kijevská Rus s hlavným mestom Slovensk, dnes Nižný Novgorod. Na Balkáne vzniká pomerne stabilná Bulharská ríša. I keď sa zjednotenie dialo prostriedkami stredoveku- mečom, slovom, diplomaciou a náboženským nátlakom, predsa to symbolizovalo politickú a územnú jednotu Slovanov.

V súčasnom globalizovanom svete, vplyvom ekonomického a neoliberalizačného spoločenského tlaku sú slovanské národy prinútené k ochrane svojej identity. I keď stav súčasnej civilizácie navodzuje pocit bezmocnosti, mnohí veria, že obroda ľudstva je v rukách Slovanov.

Ak sme niekedy až nekriticky úctivý k mozgovému potenciálu vedcov z atlanticko-západoeurópskeho priestoru , napríklad v elektronickom a informačnom priemysle, obzrime sa na chvíľu na svoje dejiny. Uvidíme, že na začiatku týchto procesov bol „nejaký“ Srb Tesla, že prvý krát zaznela z éteru veta „nejakého“ Slováka Murgaša …„ počuje ma tu niekdo?…“, že „nejaký“ Slovák Štefánik, zakladateľ modernej meteorológie, chcel na prenos správ použiť vynález Murgašovej bezdrôtovej telegrafie, že moderná fotografia je vynálezom „nejakého“ Slováka Petzvala, že teória relativity by nebola vznikla, podľa vyjadrenia samého Einsteina, keby po jeho boku nestála jeho prvá žena Mileva Marič, mimoriadne nadaná srbská fyzička, že radiáciu objavila Poľka Sklodowska, že chemické prvky do systému zoradil Rus Mendelejev… a pokračovať by sme mohli ďalej.

Buďme hrdý na svoju históriu. Veď sme na tento svet priniesli gramotnosť a celé tisícročia sme obohacovali európsku civilizáciu.

Jozef Janták

http://www.hlavnespravy.sk/sme-potomkami-najstarsej-europskej-civilizacie/729365
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: eliot, Ramiannka, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, ivko, slovien, horan, lesana, soňa

písomnictvo 16. led 2016 17:21 #12100


  • Příspěvky:1648 Obdržená poděkování 2807
  • Avatar uživatele p.hanic
  • p.hanic
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 73
RunySlavjanIglagolika-PlatovMoskva2010.jpg


Руны славян и глаголица

Антон Валерьевич Платов - 2010
Книга автора необыкновенно увлекательна, написана понятным языком,
полна фактов и, действительно поможет узнать много нового
Платов, Таранов - Руны славян и глаголица (Москва, 2010)2.pdf 2014
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv, ivko

História Slovenov 16. led 2016 20:32 #12106


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
To môžem potvrdiť, sám som jednu veľku mušlu asi 15 cm našiel pri brehu (upresňujem v lete 2015), ale bola odumretá, čo ma priviedlo na myšlienku, že to mohla v konečnom dôsledku spôsobiť nejaká ryba a pod. (možno kapor, ktorý bol nasadený z delty Dunaja na vnútrozemské rybníky) a ľudia si svoje rybníky v súčasnosti prebudovávajú na perlové farmy.
Poslední úprava: 17. led 2016 13:38 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv

Cínový kráľ 19. led 2016 18:20 #12126


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Na začiatku minulého storočia patril medzi najbohatších ľudí v Európe.
Vravievali mu aj Cínový kráľ. Pruský magnát, knieža Christian Kraft zu Hohenlohe-Öhringen (1848 – 1926).
Najbohatší zemepán: To, čo vybudoval v tatranských lesoch, obdivovala celá Európa!
Vďaka obrovskému bohatstvu, ktoré sa odhadovalo na 151 miliónov mariek, mohol žiť kdekoľvek na svete, on sa však zamiloval do Belianskych Tatier. Korunný princ, pruský generál a hlavný komorník nemeckého cisára sa v roku 1879 stal majiteľom jednej z najcennejších častí Vysokých Tatier – vtedajšieho javorinského panstva. „Stal sa tak prvým zahraničným, teda neuhorským zemepánom vo Vysokých Tatrách. Pod tatranskými štítmi sa cítil tak dobre, že postupne si svoje tatranské domínium rozšíril o Vyšné Hágy, Batizovskú a Mengusovskú dolinu i o pozemky v lendackom, ždiarskom a spišskobelianskom chotári.

zivot.cas.sk/clanok/30906/najbohatsi-zem...divovala-cela-europa
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Dušan, Metod J. Sláv, ivko, horan, lesana, samomirus

História Slovenov 24. led 2016 10:25 #12161


  • Příspěvky:292 Obdržená poděkování 745
  • Avatar uživatele lesana
  • lesana
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 51
www.ramiannka.jecool.net/index.php?optio...d=74&Itemid=114#1626

náš Jánošjak na tak krátku slávu pobehal pomerne veľa :cheer:
Na Těšínsko zasahovala činnost snad nejznámějšího zbojníka, Jury Jánošíka. Se svou zbojnickou družinou kradl a loupil téměř v celých Horních Uhrách (Slovensku) ale také v Haliči, na Moravě a ve Slezsku. V době vedení družiny Tomášem Uhorčíkem zbojníci údajně přepadli a vyrabovali i nějaký blíže neurčený zámek až u Opavy. Jánošík pobýval i na Těšínsku, na Jablunkovsku často u tamního bači Stoligy
Sliezky Janošjak Ondráš
Ondrášovi se dostalo i poměrně solidního vzdělání v piaristickém gymnáziu v Příboře. Pro svou neposlušnost, až zpupnost, však byl po 6 letech z gymnázia vyloučen. Z kamarádem Jurášem odešel do hor. Na Lysé hoře se rozhodli, že se dají na zboj. Svého času čítala Ondrášova a Jurášova skupina až 30 členů. Ve zbojnické družině byli synci z celých Beskyd, ale také i místní mládenci. Ze Sedlišť, snad nějaký vojenský zběh jménem Kolář. Ondrášova družina měla široký okruh působnosti, od Kroměřížska přes Vsetínsko a Novojičínsko zasahovala její činnost až k Těšínu, Fryštátu a k Ostravě. V Třebovicích (u Ostravy) zbojníci při přepadu zámku zamordovali tamního nenáviděného správce.
Nejvíce loupeží však Ondráš provedl na Frýdecku.
www.obrazyzkroniky.cz/clanky/obrazy-z-hi...a-rebelove---i..html

a podľa spisov Fr Slámy sa pridružil k Ondrášovi pri bitke na Lysej hore. (Pan Lysé hory)
Malý Janošjak :whistle: a pušky samopalky

fotka125.JPG


fotka228.JPG
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Dušan, Metod J. Sláv, Atamann, horan
Vygenerováno za 0.490 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.